menu-icon

Energiemanagement & procesmonitoring voor carwash-installaties

Veel tankstations bieden hun klanten de mogelijkheid aan hun auto te (laten) wassen. Maar hoeveel energie en water verbruikt zo’n carwash-installatie? En wat is het rendement voor de tankstationshouder? Rational Solutions ontwikkelde een systeem voor energiemanagement en procesmonitoring, speciaal voor carwash-installaties.

Verbruik in kaart brengen

Savona, producent en leverancier van autowasinstallaties, wilde haar klanten een extra service bieden: meer inzicht in rendement en kosten, door meer inzicht in het verbruik van de installaties. De oplossing van Rational Solutions biedt alles om het verbruik op en rond het tankstation te monitoren en in kaart te brengen. Daarbij kan niet alleen data worden gemonitord van de waasboxen zelf, maar bijvoorbeeld ook van de stofzuigers en persluchtinstallaties. Hiermee hebben tankstationshouders inzicht in onder andere elektriciteitsverbruik, waterverbruik, muntinworp, watertemperatuur en de buitentemperatuur. Op die manier kan exact berekend worden wat een installatie kost aan verbruik, en kan dit afgezet worden tegen de opbrengsten. Ook kunnen alarmfuncties gekoppeld worden aan bijvoorbeeld watertemperatuur of buitentemperatuur. Komen deze boven of onder een bepaald niveau, dan kan het systeem een melding maken: per e-mail, sms of op een andere manier.

Op maat gemaakte webbased beheerapplicatie

Maar er zijn natuurlijk veel meer vraagstukken die met behulp van de data beantwoord kunnen worden. Hoe lang duurt het precies voor het water in de wasbox op temperatuur is? Wanneer loont het de moeite een installatie uit te zetten? Wanneer heeft een installatie voor het laatst een onderhoudsbeurt gehad? De data wordt inzichtelijk gemaakt via web-based software, die volledig op maat ontwikkeld is voor Savona en in de eigen huisstijl is vormgegeven. Binnen de software zijn ook accounts en documentatie beschikbaar voor bijvoorbeeld monteurs van de installatie, en zijn er uitgebreide mogelijkheden verschillende rechten toe te kennen aan verschillende gebruikers. Zo kunnen niet alleen individuele tankstations gebruikmaken van het systeem, maar kunnen ook overkoepelende ketens al het verbruik van de bij hen behorende tankstations inzichtelijk maken.

Dé oplossing bij uitstek

De oplossing die Rational Solutions hier bood, is dé oplossing bij uitstek om was- en andere installaties op tankstations te beheren. zo bevinden de verschillende installaties (stofzuigers, persluchtinstallaties, wasboxen) zich vaak ver van elkaar op het terrein. door data te versturen via de voedingskabel is er geen nieuwe infrastructuur nodig, waardoor tijd, geld en moeite worden bespaard. de bijbehorende software speelt in op alle vraagstukken die spelen bij tankstationshouders. op die manier bewijst de oplossing van Rational Solutions iedere dag zijn meerwaarde.