menu-icon

Probleemloos meerdere apparaten aansturen bij DHL Utrecht

Verlichting en camerabeveiliging

Op het terrein van DHL Utrecht is het dag en nacht een komen en gaan van busjes. Uiteraard is het dan belangrijk dat er voldoende licht is, zodat iedereen zijn werk efficiƫnt, op een prettige manier en veilig kan doen. De veiligheid vraagt bovendien om nog een voorziening: camerabeveiliging. Die combinatie vormde een uitdaging voor DHL: men wilde zowel de verlichting op het terrein als de camerabeveiliging via dezelfde stroomkabel aan kunnen sturen, zodat er geen nieuwe kabels aangelegd hoefden te worden. De producten van Rational Solutions, die datacommunicatie via het bestaande elektriciteitsnetwerk mogelijk maken, boden de oplossing.

Astronomische klok

De verlichting op het terrein is gekoppeld aan een astronomische klok die er, zodra het in Utrecht donker begint te worden, voor zorgt dat er stroom komt te staan op de lantaarnpalen op het terrein. Deze zelfde klok zorgt er ’s ochtends voor dat de stroom weer van de kabels afgehaald wordt. Als men de camerabeveiliging via dezelfde stroom kabels wilde voeden, zou dat betekenen dat de camera’s geen stroom meer zouden krijgen op het moment dat de verlichting uitgeschakeld wordt. Door de verlichting aan te sturen via de producten van Rational Solutions, was dit probleem opgelost. De camera’s krijgen 24 uur per dag stroom, terwijl de verlichting via speciale modules aan-en uitgeschakeld wordt. Om dit te kunnen bereikenm heeft iedere armatuur een module (slave) gekregen, die het signaal doorgeeft. Dit gebeurt nog steeds op basis van de astronomische klok. Daarnaast heeft DHL de mogelijkheid te gaan verlichten op basis van een schema, dat rekening houdt met de daluren op het terrein en tijdens die uren de verlichting dimt. Doordat alle signalen via het elektriciteitsnetwerk worden doorgegeven, was het voor DHL niet nodig te investeren in aparte bekabeling voor de camerabeveiliging.

Van inventarisatie tot assemblage

Binnen dit project heeft Rational Solutions een groot deel van het traject begeleid. Al in een vroeg stadium werd er vergaderd met de opdrachtgever Holophane, een fabrikant van armaturen, om de probleemstelling te bespreken en mogelijke oplossingen te inventariseren. Ook daarna is Rational Solutions betrokken gebleven bij een groot deel van het project. Zo zijn de modules in de eigen werkplaats van Rational Solutions ingebouwd in de armaturen. Op die manier werden foutenmarges verkleind en was het voor de installateur van de armaturen gemakkelijker om deze te installeren. Ook bij de inbedrijfstelling en configuratie heeft Rational Solutions een rol gespeeld.